Strona Główna > Aktualności > I liga mężczyzn > Prezes Aluronu Warty Zawiercie opublikował oświadczenie i… film z meczu

Prezes Aluronu Warty Zawiercie opublikował oświadczenie i… film z meczu

fot. Sylwia Lis-Dubiel

Sporo emocji wzbudziły wypowiedzi prezesa Stali Nysa, Piotra Czuczmana, po meczu I ligi mężczyzn z Wartą Zawiercie, w którym zarzucał sędziom kardynalne błędy. W środę głos zabrał również klub z Zawiercia, który wydał oświadczenie oraz… opublikował nagranie całego meczu.

Poniżej prezentujemy oświadczenie prezesa klubu z Zawiercia:

Szanowni Państwo!

Zapewne każdemu z nas przytrafiło się znaleźć w wirze wydarzeń tak irracjonalnie żenujących, że staraliśmy się o nich bez żadnej analizy zapomnieć przechodząc obok. W takiej właśnie sytuacji znaleźli się nasi Zawodnicy, Członkowie Sztabu, Kibice i Członkowie Zarządu podczas rzeczonego meczu ze Stalą Nysa. Obiecaliśmy sobie więc po meczu absolutnie nie komentować tego, co było nam dane przeżyć – z szacunku dla Sędziów ale i Organizatorów Meczu – Naszych Kolegów ze Stali Nysa. Uznaliśmy że „co by nie powiedzieć to źle”, więc „było minęło”.

Dlatego też w stworzonych przez nas po meczu relacjach tekstowych, zdjęciowych i wideo nie znajdziecie Państwo ani śladu kontrowersyjnych i słynnych już medialnie sytuacji sportowych i pozasportowych.

Każdy ma jednak swoją granicę wytrzymałości, więc dbając o dobre imię zarządzanego przeze mnie  Klubu, jego Zawodników i Trenerów, zmuszony jestem do stanowczej reakcji na rozsiewane, a godzące w nas nieprawdziwe wersje wydarzeń. Podjęliśmy też decyzję o upublicznieniu naszego pełnego nagrania przebiegu meczu pod adresem CAŁY MECZ Z NYSKĄ STALĄ.

Niech każdy „siatkarski specjalista” na swój sposób oceni, kto był lepszy. O to jestem spokojny.

Faktem jednak jest, że analizując materiał wideo, można dostrzec przydarzające się Sędziom podczas tego trudnego meczu błędy. Nie jesteśmy jednak zawodowymi sędziami, więc nie będziemy przesądzali, wskazując, w których momentach wg nas miały one miejsce. Niech każdy oceni sam.

Istotne jest jednak to, że:

1 set wygrany przez nas 25:20. Naszym zdaniem w błędach 1:1

2 set przegrany przez nas 23:25. Naszym zdaniemw błędach 1:0

3 set wygrany przez nas 25:17. Naszym zdaniem w błędach 1:2

4 set wygrany przez nas 25:18. Naszym zdaniemw błędach 1:2

W tej niechlubnej statystyce ewentualnych błędów mieliśmy więc naszym zdaniem stan 4:5 i biorąc pod uwagę poniższe dane, nie miały one żadnego, realnego wpływu na wynik poszczególnych setów!

W całym meczu w małych punktach wynik 98:80.

Mieliśmy przyjęcie na poziomie 64%, a Stal 49%.

Mieliśmy atak na poziomie 54%, a Stal 42%.

Czy kogokolwiek więc zdziwi, że oglądający ze mną ten mecz Wiceprezes Stali – Jacek Makowski – gratulował mi po meczu, mówiąc „byliście sportowo lepsi”, a statuetkę MVP wprawdzie z opóźnieniem, ale jednak szczerze i z gratulacjami wręczył zdobywcy 26 punktów – naszemu atakującemu Łukaszowi Kaczorowskiemu?

STAL NYSA TO BARDZO DOBRY ZESPÓŁ, ALE TEGO DNIA ZWYCZAJNIE BYLIŚMY LEPSI !!!

Proszę więc zrozumieć nasze zdziwienie, gdy następnego dnia przeczytaliśmy rozesłany przez Jacka email, mówiący że „mecz został wydrukowany”, a MVP została Sędzina. W wypowiedzi dla mediów Prezes Czuczman rozdzierał szaty, że w trzecim secie od stanu 8:8 popełniono co najmniej 6 błędów na niekorzyść Stali, która została „odarta z godności”. Nie było dla Niego istotne, że stanu 8:8 wcale w tym secie nie było, a w błędach było najwyżej 1:2.

Czy dziwi więc kogoś to, że po takich wypowiedziach Zarządu Kibice nie widzący meczu nakręcają się, mówiąc o „łapówkach dla sędziów”? Czy dziwi, że znany „siatkarski kardiolog” bredzi o „zwycięstwach przy zielonym stoliku”? Co warte są telefoniczne przeprosiny Kolegów, jeżeli nie ukazuje się zapowiadane sprostowanie?

Protestuję więc głośno przeciwko takiemu przekręcaniu rzeczywistości, umniejszaniu naszego sukcesu sportowego okupionego ciężką pracą i przyklejaniu nam łatek, na które nie zasłużyliśmy!

Gdy Stal Nysa wygrywa z Espadonem Szczecin w tie-breaku na przewagi, to osiąga „zasłużone zwycięstwo”, a gdy po słabej grze przegrywa z Aluronem Virtu sety do 17 i 18, to „mecz został ustawiony”?!

Czy to nie moralność Kalego?

O co więc chodzi?

Rzeczywisty problem polega bowiem na tym, że tak Sędziowie, jak i Organizatorzy nie poradzili sobie z tym meczem. Gdy pierwsze decyzje Sędziów nie były zgodne z oczekiwaniami Stali – i tak zazwyczaj napięta i gęsta atmosfera w słynnej hali zwanej „Nyskim kotłem” eksplodowała. Swoją agresję przeciwko Sędziom skierowali Kibice, Zawodnicy i Działacze, nie przebierając w słowach. Sędzina już do końca meczu była oblewana szlamem skandowanych najgorszych obelg płynących ze wszystkich stron, a większość Jej decyzji teatralnie kwestionowana.

Każdemu zażenowanemu uczestnikowi tego widowiska wystarczyła odrobina kultury osobistej, by ocenić, że to Kobieta – Sędzina – została w efekcie poddana skrajnemu stresowi i „odarta z godności”.

Naszym zdaniem takie patologiczne i niebezpieczne widowisko powinno zostać opanowane przez Organizatorów, a w razie niepowodzenia przerwane przez Sędziów. Nie oceniam rozemocjonowanych Wiernych Kibiców Stali i ciężko pracujących na swój sukces Zawodników. Jednak to Organizatorzy i Sędziowie powinni, znając zasady i przepisy prawa, wyznaczać granice zachowań i je konsekwentnie egzekwować!

Szanowni Państwo!

Nie raz przyszło nam nie zgadzać się z Sędziami co do oceny poszczególnych akcji. Jak większość środowiska uważamy, że w niższych ligach jest dużo do zrobienia w temacie poprawy jakości sędziowania.

Zawsze jednak okazujemy należny Sędziom szacunek i powtarzamy „gramy, a nie sędziujemy”.

Agresja znana z piłkarskich boisk nie ma swojego miejsca na siatkarskich halach!

Potrzeba nam zgody, że jeżeli zaniedbamy te standardy rodzinnego kibicowania siatkówki, dopuszczając do brutalizacji kibicowskich zachowań, to nasze hale szybko się wyludnią, a nam pozostaną tylko wspomnienia „siatkówki – sportu prawie narodowego”.

Z poważaniem;

Prezes Zarządu Aluron Virtu Warta Zawiercie