Strona Główna > Aktualności > Igrzyska Olimpijskie > Oświadczenie MKOl: Nie ma potrzeby podejmowania drastycznych decyzji

Oświadczenie MKOl: Nie ma potrzeby podejmowania drastycznych decyzji

Na skutek kłopotów związanych z COVID-19 Międzynarodowy Komitet Olimpijski zdecydował się wydać oświadczenie. Wybraliśmy najważniejsze jego fragmenty i przetłumaczyliśmy je na język polski.

,,To bezprecedensowa sytuacja dla całego świata i nasze myśli są z tymi dotkniętymi kryzysem. (…)

Sytuacja związana z COVID-19 wpływa także na przygotowania do igrzysk w Tokio i zmienia się dzień po dniu.

MKOl jest w pełni oddany igrzyskom w Tokio i na cztery miesiące przed planowanym rozpoczęciem nie ma potrzeby podejmowania drastycznych decyzji. Jakiekolwiek spekulacje na ten temat byłyby bezproduktywne.

MKOl zachęca wszystkich sportowców, żeby przygotowali się jak tak dobrze, jak tylko mogą. Będziemy wspierać ich poprzez rozmawianie z nimi i kontakt z krajowymi komitetami, a także poprzez zapewnianie im najnowszych informacji. (…)

MKOl ma pewność, że środki podjęte przez światowe rządy załagodzą sytuację z wirusem COVID-19. (…)

Będziemy dalej zachowywać się w odpowiedzialny sposób i zgodziliśmy się, żeby następujące zasady przyświecały nadchodzącym igrzyskom w Tokio:

1. Ochrona zdrowia każdego zaangażowanego i powstrzymanie epidemii.

2. Zapewnienie interesów sportowców i sportów olimpijskich.

(…)

Obecnie wszyscy członkowie ruchu olimpijskiego oraz sportowcy zmagają się z zapewnieniem miejsca na kwalifikacje do igrzysk. W niektórych krajach sportowcy mają trudności nawet z przeprowadzeniem normalnych planów treningowych. MKOl jest uspokojony solidarnością oraz elastycznością pokazaną sprzed sportowców, federacje i komitety olimpijskie, które radzą sobie z wyzwaniami.

Na ten moment już 57% sportowców ma kwalifikację olimpijską. Żeby przydzielić pozostałe 43% miejsc MKOl będzie współpracował z federacjami po to, żeby wprowadzić wszystkie potrzebne modyfikacje zgodnie z następującymi zasadami:

1. Wszystkie miejsca, które już zostały przydzielone, zostaną już ostatecznie przydzielone do krajowych komitetów i sportowców, którzy je wcześniej uzyskali.

2. Istnieje możliwość, żeby wykorzystać już zaplanowane turnieje kwalifikacyjne, jeśli wszystkie drużyny i sportowcy mają do nich dostęp.

3. Wszystkie modyfikacje dotyczące turniejów i miejsca ich rozgrywania będą:

a) bazowały na wynikach (rankingu federacji lub rezultatach) a także

b) odzwierciedlały, jak tylko to możliwe, już istniejące zasady kwalifikacji (np. wykorzystają rankingi kontynentalne/regionalne)

Jakiekolwiek zwiększenie kwot startowych będzie rozpatrywane indywidualnie ze względu na wyjątkowe okoliczności i wraz ze wsparciem Komitetu Organizacyjnego Tokio 2020 (…)”

*całe oświadczenie MKOl w języku angielskim dostępne pod tym linkiem

źródło: www.olympic.org

Aktualności, Igrzyska Olimpijskie