Strona Główna > Aktualności > ligi zagraniczne > Mauro Fabris jednak powróci na stanowisko prezesa Serie A kobiet?

Mauro Fabris jednak powróci na stanowisko prezesa Serie A kobiet?

fot. Aleksandra Twardowska

W minionym tygodniu podjęto decyzję o zakończeniu wszelkich rozgrywek siatkarskich we Włoszech. Nie został wyłoniony mistrz kraju, ani w lidze męskiej ani żeńskiej. W reakcji na taki obrót spraw decyzję o złożeniu dymisji podjęli prezesi SuperLigi i Serie A kobiet – Diego Mosna, oraz Mauro Fabris. Pierwszy z nich pełni również funkcję prezesa Itas Trentino, jedynego z dwóch klubów przeciwnych zakończeniu rozgrywek i nie rozgrywaniu fazy play-off. 10 kwietnia odbyło się zebranie zarządu ligi.

Piątkowe zebranie zarządu otworzyło wystąpienie wiceprezes Alessandry Marzari, która przedstawiła opublikowany wcześniej na jednym z lokalnych portali informacyjnych (strony dotyczącej prowincji Monza – Brianza, której również jest właścicielką) list wspierający prezesa Serie A kobiet – Mauro Fabrisa. Tekst ten pojawił się również na stronach klubów z nadrenia (Cuneo, Brescia, Conegliano). Małe śledztwo przeprowadzone przez dziennikarzy portalu volleyball.it wykazało jednak, że tekst zaprezentowany jako wspólne zdanie wszystkich klubów, w którym “najwyższe władze klubów Serie A kobiet jednoznacznie i ramię w ramię stają, by okazać wsparcie prezesowi” nie jest wyrazem jednoznacznego poparcia. Z wyrażoną w nim treścią nie zgadza się 6 albo nawet 7 klubów Serie A. To jest jasnym sygnałem, że kluby mają już dość rządów Fabrisa, który swoją funkcję pełni nieprzerwanie od 2006 roku i jest to jego szósta kadencja na tym stanowisku.

Na liście ze słowami wsparcia dla prezesa Fabrisa brakuje podpisów przedstawicieli nawet najważniejszych klubów Serie A1. A prezentuje się on tak:

“My prezesi klubów Serie A wyrażamy nasze pełne wsparcie dla Mauro Fabrisa, który w dniu 9 kwietnia po obradach FIPAV (włoskiej federacji siatkarskiej) przeprowadzonych 8 kwietnia złożył swoją dymisję ze stanowiska prezesa żeńskiej Serie A. W momencie bardzo trudnym społecznie i ekonomicznie dla naszego kraju, za który czujemy się bardzo odpowiedzialni jako prezesi klubów i dużych firm myślimy, że pracując nad odrodzeniem ligi powinniśmy współpracować i podejmować odpowiedzialne decyzje. Podzielamy wartości wyznawane przez prezesa Fabrisa, z którym poświęcając wiele pracowaliśmy wspólnie nad podnoszeniem poziomu Serie A. Wierzymy, że to on dalej powinien kierować ligą, ponieważ to odpowiedni człowiek do kontaktów z kibicami, sponsorami i różnymi instytucjami”.

Jak udało się nam ustalić w trakcie zarządu pomimo próśb ze strony klubów, Mauro Fabris zdecydował się podtrzymać swoją decyzję o dymisji. Następne zebranie zarządu ligi odbędzie się po 20 kwietnia. Udało nam się także dowiedzieć, że jednym z klubów który nie podpisał listu wsparcia było Il Bisonte Firenze. Głównym zarzutem drużyn, które nie popierają Fabrisa jest to, że mając na ustach hasła o dobrym poziomie i wizerunku ligi latami ignorował zespoły, które zalegały swoim zawodniczkom z płatnościami i stosowały kreatywną księgowość.

źródło: inf. własna, volleyball.it

Aktualności, ligi zagraniczne