Strona Główna > Aktualności > PlusLiga > Kibice ZAKSY wydają oświadczenie – klub odpowiada

Kibice ZAKSY wydają oświadczenie – klub odpowiada

fot. Maja Kozłowska

Kibice ZAKSY Kędzierzyn-Koźle nie mogą dogadać się z klubem w sprawie prowadzenia dopingu. Zarząd zarzuca członkom Strefy 13 między innymi brak poszanowania bezpieczeństwa podczas meczów, ci odpowiedzieli klubowi oficjalnym oświadczeniem.

Jeśli jest ktoś, kto nie kojarzy, czym jest Strefa 13, to ta grupa kibicowska, która w Kędzierzynie-Koźlu powiewa ogromnymi flagami tuż za zagrywającymi zawodnikami. Są na każdym meczu w hali Azoty, by wspierać swoich zawodników. Wielokrotnie jeździli również za swoimi idolami za granicę dopingować ich podczas meczów pucharowych. Strefa 13 zrzesza wielu kibiców od dzieci po osoby niepełnosprawne. To oni zaangażowali Orkiestrę Dętą Żeglugi Śródlądowej, by zagrzewała siatkarzy ZAKSY do boju. Podczas ostatniego meczu ze Skrą Bełchatów nie prowadzili oni jednak aktywnego dopingu, pomimo obecności w hali. Dlaczego? Władze klubu uznały, że członkowie Strefy 13 stwarzają zagrożenie swoim żywiołowym dopingiem oraz zasłaniają kamery telewizji Polsat. Stowarzyszenie wydało oficjalne oświadczenie w tej sprawie. Oto jego fragment:

„Powodem zauważalnego zmniejszenia naszej aktywności w hali były przykre i całkowicie bezpodstawne oskarżenia, jakie padły z ust osób, które nigdy nie były przychylne naszej działalności i nigdy nie kryły negatywnego nastawienia do członków STREFA 13. O dziwo, to właśnie ich subiektywne zdanie okazało się decydujące i zaważyło na wizerunku naszego stowarzyszenia w oczach klubu.

Nie ukrywamy rozczarowania, jakie sprawiła nam decyzja władz klubu, która to w znacznym stopniu ogranicza nasz doping. Zażądano od kibiców naszego stowarzyszenia zachowania tłumiącego sportowe emocje, dlatego też wspólnie postanowiliśmy wstrzymać nasze działania. Doping reżyserowany uwłacza członkom STREFA 13. Kłóci się też z samą ideą kibicowania i sportowych emocji, którymi żyjemy.

Tym oświadczeniem zwracamy się do klubu z prośbą o wykazanie dobrej woli i chęci współpracy, która pozwoli wypracować w tej sprawie kompromis. Ponad wszystko cenimy sobie siłę argumentów i rzeczowy dialog zamiast szeregu domysłów i niepotwierdzonych zarzutów.

Przyjmując w rozmowie postawę strategiczną (m.in. sugerując podobieństwo nas do grupy pseudokibiców), grożąc aresztowaniem czy innymi sankcjami, klub dał nam do zrozumienia, że nasze oprawy meczu są dla nich kłopotliwe. Smuci nas to tym bardziej, że z jednej strony przygotowywane przez nas oprawy meczowe stają się atrakcyjnym tłem materiałów promocyjnych klubu (jak na przykład film reklamowy w sieci Helios), z drugiej jednak strony nie traktuje się nas jako poważnego partnera do rozmów. A przecież w to, co robimy, angażujemy ogrom serca, zapału i środków, robiąc to nie tylko dla siebie, ale też dla innych i przede wszystkim – dla zawodników.

Wiemy, że nie jesteśmy doskonali. Jak wszyscy popełniamy błędy, jednak staramy się je sukcesywnie eliminować i jesteśmy otwarci na dialog i konstruktywną rozmowę ze wszystkimi.

Dziękujemy za liczne dochodzące do nas głosy wsparcia i sympatii osób związanych z siatkówką, mamy nadzieję, że rozsądek zwycięży i niedługo będziemy mogli zająć się tym co najważniejsze – wspólnym dopingiem drużynie ZAKSA.

STREFA 13”

Jak udało się ustalić Strefie Siatkówki, odbyło się spotkanie władz ZAKSY z przedstawicielami Strefy 13, jednak żadne wiążące decyzje nie zostały podjęte. Klub odpowiedział natomiast swoim oświadczeniem:

„W związku z pojawiającymi się w domenie publicznej nieprawdziwymi informacjami chcemy jednoznacznie podkreślić, że Klub Sportowy ZAKSA docenia zaangażowanie kibiców w doping dla swojej drużyny, a wszyscy kibice są mile widziani na każdym meczu w hali Widowiskowo-Sportowej AZOTY oraz na spotkaniach wyjazdowych.

Jednocześnie chcemy podkreślić, że podstawowym obowiązkiem klubu jest zapewnienie bezpieczeństwa każdej osobie przebywającej w hali, a wszelkie decyzje kierownictwa klubu wydawane na podstawie regulaminu porządkowego imprez masowych muszą być bezwzględnie respektowane przez wszystkich, w trosce o zdrowie i życie osób obecnych na hali Azoty. Aktywny doping kibiców ZAKSY jest ogromną wartością wszystkich spotkań, za co w imieniu zawodników i klubu dziękujemy i zapraszamy na kolejne mecze.”

Zapraszamy do zapoznania się z całością oświadczenia Strefy 13 TUTAJ.

źródło: inf. własna

Aktualności, PlusLiga