Strona Główna > Aktualności > II liga kobiet > AZS UEK Kraków wydał oświadczenie w związku z decyzją PZPS

AZS UEK Kraków wydał oświadczenie w związku z decyzją PZPS

Wydział Rozgrywek Polskiego Związku Piłki Siatkowej anulował wynik drugiego meczu play-off pomiędzy AZS UEK Skawa Kraków a Siarką Tarnobrzeg. Wczoraj krakowski klub wydał oświadczenie w tej sprawie, które prezentujemy poniżej.

Oświadczenie KU AZS UEK Kraków:

"Klub Uczelniany AZS Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie prowadzący w rozgrywkach II Ligi Siatkówki Kobiet drużynę AZS SKAWA UEK przyjmuje i szanuje decyzję Wydziału Rozgrywek PZPS dotyczącą powtórzenia spotkania I rundy play-off z Siarką Tarnobrzeg z dnia 14 lutego. Mając na uwadze zaistniałe okoliczności uważamy, że jest to słuszna decyzja siatkarskiej centrali, będąca zgodną z duchem fair-play sportowej rywalizacji.

Chcielibyśmy jednak podkreślić, że winnymi całego zajścia są sędziowie niedzielnego pojedynku. To przez rażące uchybienia w prowadzeniu zawodów przez komisję sędziowską, AZS SKAWA UEK został ukarany anulowaniem wyniku pewnie wygranego spotkania. Głęboko ubolewamy, że skandaliczne decyzje podejmowane przez sędziów tego meczu wypaczyły wynik sportowej rywalizacji i naraziły nasz Klub na dodatkowe koszty związane z koniecznością rozegrania kolejnych spotkań. O skali problemu, niech świadczy fakt, że w wyniku działań podjętych przez arbitrów mamy do czynienia z sytuacją bez precedensu w historii polskiej siatkówki. Mamy nadzieję, że komisja sędziowska zostanie surowo ukarana przez odpowiednie Wydziały Sędziowskie. Wierzymy również, że nasz zespół w kolejnych spotkaniach bezsprzecznie udowodni, że należy mu się awans do finału play-off."

Zarząd Klubu
AZS Skawa Uniwersytet Ekonomiczny Kraków