Strona Główna > Aktualności > PlusLiga > Oficjalne stanowisko działaczy Płomienia w sprawie klubu

Oficjalne stanowisko działaczy Płomienia w sprawie klubu

O kłopotach finansowych Płomienia było głośno już od początku bieżącego roku. Drużyna dzisiaj została wycofana z rozgrywek siatkarskiej elity. Na specjalnej konferencji prasowej poinformował o tym prezes klubu, Paweł Kaczmarczyk.

Na dzień dzisiejszy nie mamy środków, aby wystartować w Plus Lidze. Przeprowadziłem setki rozmów, odbyłem dziesiątki spotkań, jednak wszystko na nic, nie udało się pozyskać nowego sponsora – wylicza prezes. Kaczmarczyk ma żal także do władz Sosnowca, które nie wykazywały zainteresowania losem Płomienia, spisując najwyraźniej klub na straty.

W Sosnowcu mieliśmy już podobną sytuację. Przed laty do rozgrywek nie przystąpili koszykarze Zagłębia, którzy dziś są na samym dnie. Czy Płomień czeka podobny los? – Mam nadzieję, że jeszcze wrócimy tam, gdzie nasze miejsce. Nadal będziemy współfinansować szkolenie dzieci i młodzieży we współpracy ze stowarzyszeniem UKS Kazimierz-Płomień, które będzie prowadziło drużynę w rozgrywkach IV ligi. Płomień nie zgasł, ale jedynie przygasł. Wyznaję zasadę, że czasem warto cofnąć się o jeden krok, by następnie wykonać ich kilka do przodu – przekonuje prezes.

Kaczmarczyk ma nadzieję, iż już od najbliższego sezonu rozpocznie się odbudowa zasłużonego dla polskiej siatkówki klubu, jednak nie wie czy on nadal będzie stał przy sterach. – Wczoraj oddałem się do dyspozycji Rady Nadzorczej, która wkrótce podejmie decyzję co do mojej osoby – mówi.

Od wycofania Płomienia z rozgrywek nie ma odwrotu. Dokumenty w tej sprawie zostały już wysłane do władz Profesjonalnej Ligi Piłki Siatkowej S.A. oraz Polskiego Związku Piłki Siatkowej.

Po zakończeniu oficjalnej części konferencji, prezes Płomienia Sosnowiec odpowiadał na pytania licznie zebranych przedstawicieli mediów.

Począwszy od 15 marca, wystartowała „Akcja za złotówkę”, szukaliśmy sponsora na wszelkie możliwe sposoby. Pojawiły się dwie konkretne oferty. Firma turystyczna z Kanady była bardzo chętna. Podpisaliśmy umowy w myśl których firma miała zapewnić budżet wysokości 5 mln. złotych, miała kupić klub oraz do czerwca bieżącego roku wpłacić pewną sumę pieniędzy. Wydawało się, że „chwyciliśmy Pana Boga za nogi”, niestety Kanadyjczycy ciągle przekładali spotkanie, pojawiła się sugestia, żeby spotkanie odbyło się w Kanadzie, niestety gdy padła taka propozycja, nie było żadnego odzewu. Pieniądze nie zostały przelane na konto, umowa wygasła.

Jeszcze niedawno BH Steel-Energie gwarantował 1 mln złotych, ale pod warunkiem, że znajdzie się inny sponsor, lub gmina wreszcie się zainteresuje poważnie siatkówką. Do dzisiejszego ranka mieliśmy nadzieje, niestety nie udało się. PlusLiga i PZPS zarządziły baraże, terminy nie są jeszcze znane. Nasz klub za wycofanie się z rozgrywek został zdegradowany do IV ligi i ukarany grzywną wysokości 2.500 zł. Klub nie jest likwidowany. Jak Państwu wiadomo prowadzimy ścisłą współpracę ze stowarzyszeniem, które prowadzi szkolenie młodzieży. W IV lidze wystąpią zawodnicy z tego stowarzyszenia pod nazwa >>Płomień<<. Są to zawodnicy w wieku gimnazjalnym i licealnym. Dlaczego nie likwidujemy spółki? Istnieje możliwość, że już w przyszłym roku pojawią się większe pieniądze, stąd taka decyzja.

Współpraca z miastem to temat bardzo dla mnie niewygodny. Z miastem nie było żadnego kontaktu. Nikt nie przyszedł, nie było żadnych rozmów. Dla porównania w Radomiu przekazano na siatkówkę 860 tys. ,w Olsztynie 500 tys., a w Bielsku, przypominam, że to jest niższa liga – 700 tys. Jak widać w Sosnowcu jest delikatnie mówiąc – średnio. Były prowadzone również inne rozmowy, m.in. z firmą z branży paliwowej, ale szybko rozmowy zostały zakończone z uwagi na duże zawiłości związane z podpisaniem umowy. Pojawiła się nawet propozycja przeniesienia klubu do Katowic, ale nic konkretnego nie uzyskaliśmy.

Chcę jednocześnie dodać, że na chwile obecną Spółka nie ma żadnych długów. Przez 2 lata spłaciliśmy 1.200.000 zł. Był to priorytet.

Jedynym zawodnikiem mającym kontrakt w klubie jest Tomek Tomczyk, ma on umowę ważną do 2010 roku. W najbliższym czasie spotkam się z Tomkiem i przedstawię mu propozycję rozwiązania kontraktu. W najbliższym sezonie Tomek będzie wypożyczony do BBTS-u Bielsko-Biała. Mogę państwa poinformować również, że Rafał Legień na 99% będzie występował w Będzinie. Już od dzisiaj jest na obozie przygotowawczym razem z zespołem MOS-u.

Reasumując, uważam, że czasami trzeba zrobić krok w tył by później zrobić 2 lub 3 do przodu. Mam nadzieję, że się nie mylę i od następnego już sezonu rozpoczniemy odbudowę naszego Klubu. Jeszcze raz pragnę podziękować wszystkim kibicom za wiele chwil emocji i radości, oraz za to, że w tych trudnych chwilach dla Klubu są z nami.

* notował Piotr Siekierski (KPNet)

źródło: kazimierzplomien.pl, sosnowiec.info.pl

nadesłał: ,