Strona Główna > Aktualności > inne > PZPS wydał oświadczenie dotyczące MŚ 2014

PZPS wydał oświadczenie dotyczące MŚ 2014

Ostatnio kibiców zaniepokoiły doniesienia prezesa PZPS-u, Mirosława Przedpełskiego, że do organizacji przyszłorocznych mistrzostw świata brakuje aż 16 mln złotych. Polski Związek Piłki Siatkowej uspokaja jednak wszystkich, wydając oświadczenie w tej sprawie.

Polski Związek Piłki Siatkowej informuje, że organizacja Mistrzostw Świata – Polska 2014 nie jest pod żadnym pozorem zagrożona.

Działania PZPS-u zmierzają do takiego przeprowadzenia zawodów, aby było to wydarzenie historyczne, godne poziomu popularności siatkówki w Polsce i otwierające nowy etap w popularyzacji dyscypliny w skali globalnej.

Międzynarodowa Federacja Piłki Siatkowej (FIVB) znając doskonale wysoki poziom sportowy, organizacyjny i popularność siatkówki w Polsce, gotowa jest wesprzeć promocję Mistrzostw Świata Mężczyzn – Polska 2014. FIVB współfinansowanie działań promocyjnych warunkuje zaangażowaniem miast – gospodarzy oraz instytucji rządowych. FIVB i PZPS pragną uczynić przyszłoroczne mistrzostwa świata jako wzorcowe i przełomowe w skali globalnej.

Polski Związek Piłki Siatkowej prowadzi rozmowy z Ministerstwem Sportu i Turystyki zmierzające do uzyskania wsparcia finansowego na działania organizacyjne związane z mistrzostwami. Środki wyasygnowane przez MSiT na organizację mistrzostw pozwoliłyby na wzmocnienie wspólnego dla PZPS-u i FIVB programu promującego mistrzostwa, miasta – gospodarzy i Polskę.

Program promocji uzgodniony z FIVB zawiera między innymi:

– właściwy wystrój miast – gospodarzy, już na kilka miesięcy przez rozpoczęciem turnieju,
– uroczystość losowania z udziałem telewizji i przedstawicieli mediów z całego świata,
– specjalny tour głównego trofeum mistrzostw (pucharu – po raz pierwszy w historii mistrzostw ustanowionego, specjalnie dedykowanego i zaprojektowanego) po miastach – gospodarzach i krajach – uczestnikach turnieju,
– ceremonię otwarcia mistrzostw i mecz inauguracyjny na Stadionie Narodowym z przekazem telewizyjnym na cały świat,
– akcje społeczne promujące mistrzostwa i siatkówkę skierowane do młodzieży,
– promocję mistrzostw i Polski w największych stacjach telewizyjnych zleconą przez FIVB,
– mecze reprezentacji żeńskich i męskich Polska – Włochy promujące polskie mistrzostwa mężczyzn i włoskie mistrzostwa kobiet,
– dedykowany program Polskiej Organizacji Turystycznej skierowany do kibiców zagranicznych.

Polski Związek Piłki Siatkowej, Polsat, miasta – gospodarze oraz inni partnerzy już od dawna prowadzą wielorakie działania w zakresie organizacji i promocji Mistrzostw Świata – Polska 2014. PZPS liczy na to, że wsparcia udzielą także odpowiednie organizacje rządowe, tak byśmy byli dumni z najlepszych w historii mistrzostw świata. Mistrzostwa świata są znakomitą okazją do szerokiej, dalece wykraczającej poza sport promocji naszego kraju w wymiarze globalnym. Polska jest krajem, w którym w ostatnim ćwierćwieczu nastąpiły ogromne, pozytywne przemiany kulturowe, gospodarcze i społeczne. Mistrzostwa świata to niepowtarzalna okazja na zaprezentowanie nowego oblicza Polski. Takiej szansy nie wolno zaprzepaścić.

W swej strategii Polski Związek Piłki Siatkowej, Polsat i sponsorzy związku od początku realizują śmiałe wyzwanie uczynienia z mistrzostw świata zawodów przełomowych tak w historii polskiej siatkówki, polskiego sportu, jak i w wymiarze globalnym.

Polski Związek Piłki Siatkowej zwraca się do Rządu RP o wsparcie niepowtarzalnego wydarzenia, jakim są mistrzostwa świata siatkarzy. Jest powszechną praktyką zaangażowanie instytucji państwowych i rządowych w wydarzenia o takiej skali i o takim znaczeniu.

Polski Związek Piłki Siatkowej

źródło: PZPS

inne, mistrzostwa świata, turnieje światowe

2013-11-22