Strona Główna > Aktualności > inne > Oświadczenie PZPS w sprawie Grzegorza Boćka

Oświadczenie PZPS w sprawie Grzegorza Boćka

Polski Związek Piłki Siatkowej wydał oświadczenie w sprawie Grzegorza Boćka. AZS Częstochowa kilka dni temu zwrócił się do PZPS-u o zawieszenie 22-letniego atakującego w prawach zawodnika na okres 12 miesięcy.

„Polski Związek Piłki Siatkowej informuje, że 16 sierpnia 2013 roku otrzymał z Klubu Sportowego „AZS Częstochowa” S.S.A. decyzję Zarządu Klubu o zawieszeniu na okres 12 miesięcy Zawodnika – Grzegorza Boćka.

Zgodnie z Regulaminem Dyscyplinarnym PZPS sprawa przekazana zostanie do Wydziału Dyscypliny, który po przeanalizowaniu dokumentów, w regulaminowym terminie podejmie stosowne decyzje.

Odrębnej oceny w zakresie podstawy prawnej wymaga wniosek Klubu KS „AZS Częstochowa” S.S.A. o ewentualnym zawieszeniu Pana Grzegorza Boćka jako Reprezentanta Polski. W tym wypadku PZPS ma obowiązek chronić dobro nadrzędne – dobro Reprezentacji Polski.

Biorąc pod uwagę obecny etap procedowania sprawy oraz interes Reprezentacji Polski przygotowującej się do Mistrzostw Europy – Polski Związek Piłki Siatkowej oświadcza, że do czasu wyczerpania procedur przewidzianych w Regulaminie Dyscyplinarnym PZPS i realizacji sportowych celów Kadry Narodowej, Pan Grzegorz Bociek pozostaje czynnym Zawodnikiem – Reprezentantem Polski.

PZPS, zgodnie z przyjętym zwyczajem, w pierwszej kolejności będzie nakłaniał strony do polubownego rozstrzygnięcia sporu,  a wszelkie czynności związane z wyjaśnianiem sprawy prowadzone będą tak, by nie zakłócać przygotowań Kadry i Zawodnika do zawodów z udziałem Reprezentacji Polski.”

Polski Związek Piłki Siatkowej

źródło: PZPS